середу, 8 лютого 2012 р.

Загальні відомості

Володимир Висоцький - радянський актор, співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні.
Народився 25 січня 1938 року в Москві в сім'ї військовослужбовця.
У 1955 році він закінчив середню школу і вступив до Московського інженерно-будівельного інституту, з якого пішов, не провчившись навіть року.
Влітку 1956 року вступив до Школи-студії МХАТ імені В.Немировича-Данченка на акторське відділення.
У 1960 році, закінчивши студію, працював у Московському драматичному театрі імені О. Пушкіна і кілька місяців - у Московському театрі мініатюр. Тоді ж почав зніматися в кіно.
У 1960-1961 роках з'явилися його перші пісні. У 1964 році В.Висоцький прийшов у Московський театр драми і комедії на Таганці, де працював до 1980 року. У 1967 році фільм "Вертикаль" зробив Висоцького відомим.
У 1968 році вийшла перша гнучка пластинка В.Висоцького з піснями з кінофільму "Вертикаль" (1967), а в 1973-1976 роках - ще чотири авторські диски, записані за кордоном. До речі, "Вертикаль", як і фільми "Короткие встречи", "Опасные гастроли", "Внимание, цунами!", "Белый взрыв", "Контрабанда", "Ветер "Надежды", "Место встречи изменить нельзя", у яких Висоцький у виступав у якості актора та автора пісень, знімалися на Одеській кіностудії. Він також співпрацював із Київською кіностудією імені О.Довженка ("Карантин", "Мерседес" уходит от погони").
Висоцький мав родичів (по батькові) в Києві та Харкові, багато разів бував в Українській РСР як в особистих справах, так і з гастролями театру та виступами (з 1973 року будь-які виступи в Києві заборонила місцева влада, а в 1987 році на його честь названо бульвар у Києві). Чиновники Держкіно не давали згоди на участь Висоцького у фільмах, всіляко перешкоджали цьому.
29 листопада 1971 року відбулася прем'єра "Гамлета" в театрі на Таганці, головну роль у якому виконав Висоцький. Ця роль пізніше вважалася "візитною карткою" актора.
Помер артист 25 липня 1980 року в своїй квартирі на Малій Грузинській.
28 липня 1980 року Володимира Висоцького ховала на Ваганьківському кладовищі.
Хоча офіційного повідомлення про смерть не було - в цей час проходила московська Олімпіада. Тільки над віконцем театральної каси було вивішене скромне оголошення: "Помер актор Володимир Висоцький". Виставу з його участю було відмінено, квитки можна було повернути. Та жодна людина не здала квиток до каси - кожен зберігає його в себе як реліквію...

Немає коментарів:

Дописати коментар