суботу, 18 лютого 2012 р.

Дитинство та дорослі роки

Раннє дитинство Висоцький провів у московській комунальній квартирі на 1-й Міщанській вулиці.

По відкритті Східного фронту Другої світової війни з матір'ю евакуювався в Оренбурзьку область. Улітку 1943 року вони повертаються до Москви.

У 1947 році разом з батьком-офіцером, який на той час вже розійшовся з матір'ю Володимира, потрапив до післявоєнної окупованої Німеччини. У 1949 році після повернення з Німеччини поселився у Великому Каретному провулку, де і склалася дружня компанія, якій Висоцький показував свої перші твори.

У 1955 році Висоцький закінчує середню школу і вступає до Московського інженерно-будівельного інституту імені В.В. Куйбишева, з якого йде, не провчившись і навіть року. Це рішення він ухвалив у новорічну ніч 1956-го року. Він і Ігоре Кохановський, шкільний товариш, вирішили зустріти Новий рік вельми своєрідно — за виконанням креслень, без яких їх не допустили б до сесії. Десь у другій годині ночі креслення були готові. Але тут Висоцький устав, узяв зі столу банку з тушшю, і став поливати її залишками свої креслення.

Улітку 1956 року вступає до Школи-студії МХАТ імені В.І. Немировича-Данченка на акторське відділяння. Зі школою-студією пов'язаний його перший шлюб з
І. Жуковою.


У 1960 році, закінчивши студію, він працює в Московському драматичному театрі імені О.С. Пушкіна і декілька місяців — в Московському театрі мініатюр. Тоді ж починає зніматися в кіно («Однолітки» (1959), «Кар'єра Діми Горіна» (1961).
З Ізольдою Жуковою Висоцький розлучився через сварки. Незабаром на зйомках знайомиться з Людмилою Абрамовою, яка стає його другою дружиною.




У 1960—1961 роках з'являються і перші пісні. Першою піснею вважають «Татуировка» (1961), хоча сам автор говорив, що пісня «49 дней» написана раніше (ймовірно в 1960).

У 1964 році Висоцький вступає до Московського театру драми і комедії на Таганці, де працює до 1980 року. За словами самого Висоцького, цей театр на відміну від попередніх, став для нього «своїм театром».

У 1967 році з виходом фільму «Вертикаль» Висоцький ураз стає відомим. Фільм відбувся, на думку багатьох, завдяки його пісням. Попередні роботи актора в кіно не викликали такої уваги глядачів. «Вертикаль» можна вважати початком популярності Володимира як кіноактора.Також 1967 рік знаменний знайомством із Мариною Владі (справжнє ім'я Марина-Катрін Володимирівна Полякова-Байдарова, французька актриса російського походження), яка 1 грудня 1969 року стає третьою дружиною Висоцького. Владі буде з ним до останнього дня.

У 1968 році виходить перша гнучка пластинка В.Висоцького з піснями з кінофільму «Вертикаль» (1967), а в 1973—1976 роках ще чотири авторські диски, записані за кордоном.

29 листопада 1971 року — прем'єра «Гамлета» в Театрі на Таганці, головну роль в якому виконав Висоцький. Ця роль пізніше вважалася «візитною карткою» актора. Заради цієї ролі актор неодноразово відмовлявся від алкоголю.

Найвідоміша і найулюбленіша роль — Жеглов в телесеріалі «Місце зустрічі змінити не можна».

Немає коментарів:

Дописати коментар