середу, 9 травня 2012 р.

Висоцький і війна

Сьогодні 67 років як закінчилась ІІ світова війна. Саме пісні про війну займають важливе місце у творчості Висоцького. Чому поет, людина, яка за своїм віком явно не міг брати участь у війні, все-таки пише про неї, більш того - не може не писати? Поет вважав, що нехай війна давно закінчилася, але в пам'яті народу повинна залишитися вічна пам'ять про загиблих у боях за Вітчизну.

«Тут раніше вставала земля на диби,
А нині гранітні плити.
Тут немає жодної персональної долі
Всі долі в єдину злиті.
У братських могил немає заплаканих вдів,
Сюди ходять люди по міцніше.
На братських могилах не ставлять хрестів,
Але хіба від цього легше? .. »

Пісні Володі Висоцького про війну - це, перш за все, пісні дуже справжніх людей. Людей з плоті і крові. Сильних, втомлених, мужніх, злих і добрих одночасно. Таким людям можна довірити і життя і Батьківщину. Такі не підведуть. І знову таки це можливість для актора приміряти і зіграти нові ролі, побувати на місці тієї людини з тих часів і зануритися в події тих років. Висоцькому це вдалося. Вдалося на славу.

«Наші мертві нас не залишать в біді,
Наші полеглі - як вартові.
Відбивається небо в лісі, як у воді,
І дерева стоять блакитні »

На концертах ветерани війни плакали, дарували йому квіти і подарунки. У своїх листах учасники тих військових подій запитували Висоцького, де він воював, з ким був в одному полку. Вони брали молодого хлопця, який не брав участі в боях за свого, за однополчанина. Для поета це була найбільша нагорода. Висоцького дуже чіпали ці листи, і він часто говорив: «Краще отримувати листи, де тебе приймають за свого, однополчанина, ніж листи, де тебе вважають товаришем по камері». І він дякував людей новими піснями, новими ролями в театрі і кіно.

Немає коментарів:

Дописати коментар